محمدزاده در چهارمین سمینار «بررسی مسائل مطبوعات ایران؛ چالشها و چشم انداز» تاکید کرد: صدای اهالی رسانه صدای بلند عدالت و حقیقت است

چهارمین سمینار «بررسی مسائل مطبوعات ایران؛ چالشها و چشم انداز» با حضور معاون اول رئیس جمهور، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزیر در سالن همایش های بین المللی سازمان صدا و سیما آغاز به کار نمود. 
به گزارش روابط عمومی معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در افتتاحیه این سمینار محمدجعفر محمدزاده به ایراد سخنانی پرداخت. متن کامل سخنان معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بدین شرح است: 
خداوند بزرگ را سپاس می گویم که  فرصتی مهیا ساخت تا  با چشم اندازی روشن  و چشم نواز چهارمین  سمینار  چالش ها و چشم اندازهای مطبوعات را  از پس وقفه ای هشت ساله با همراهی و همفکری جمعیت اهل رسانه  بر پا کنیم . بی شک این اتفاق مهم فرهنگی نشانه لطف  و عنایت خداوندی است که ما را برای بهتر شدن و بهتر بودن راهبری می کند و امیدواریم این رویداد بزرگ رسانه ای دست کم هر دو سال یکبار یا هر ساله برگزار شود.
دوستان  اهل رسانه 
در عصر ارتباطات، نقش  ممتاز رسانه ها در اطلاع رسانی و آگاهی بخشی  بر  کسی پوشیده نیست . مطبوعات  با بازتاب اخبار و رویدادها، حافظ ارزش های دینی و ملی و انسانی  هستند و اهالی مطبوعات رهبری  و هدایت  این کشتی عظیم  را برای رسیدن به ساحل امنیت و  عدالت  بر عهده دارند . 
مطبوعات ایران اسلامی در عصر فرصت ها و تهدید ها ی  رسانه های تفرقه انداز غربی،  جایگاهی چشمگیر در آگاهی بخشی  و تقویت بنیه های فرهنگ ایرانی  و اسلامی  و مواجهه با فرهنگ های بیگانه  دارد .
مطبوعاتی که بر پایه و مایه دانش و ارزش  بنیان نهاده شده است،  مطبوعاتی است که علاوه  بر آگاهی بخشی  و تنویر افکار عمومی و توسعه وحدت ملی و  حفظ ارزش های اسلامی،  نقشی کم نظیر  در رویارویی با  تهاجم  رسانه های کم فروغ  و پر دروغ  و تفرقه دارند.  
در عصر  نظام سلطه جهانی  که بنگاه  های دروغ پراکنی  بر آنند تا ملت ها را از هویت خویش دور سازند بر ما واجب است تا با چشمان باز و بیدار زمینه های رشد کمی و کیفی رسانه ها را فراهم کنیم . آمار و ارقام موجود،  گواه رشد کمی مطبوعات  طی چند دهه ی اخیر در ایران است .
 گرچه همچنان بر این باوریم  که شمارگان مطبوعات متناسب با جمعیت و نیاز کشور نیست،  اما بر آنیم تا با چشم اندازی نیکو  بیش از پیش راه های توسعه کیفی  مطبوعات را برای کسب اعتبار بیشتر  و جلب اعتماد عمومی افزونتر فراهم سازیم ؛ توسعه ای که بر مبنای تولید خبر  و  انتشار آن در سراسر جهان شکل بگیرد . ما  به آینده ای چشم دوخته ایم که  صاحبان برترین بنگاه تولید خبر  در  عرصه رسانه های مکتوب و  فضای مجازی باشیم .
 جهت گیری برنامه های ما که بر اساس سیاست کیفی سازی مطبوعات و خبرگزاری ها بنیاد نهاده شده؛  آن است که   از سیطره سیاست زدگی  بر رسانه ها  کاسته و با ارتقای  شاخص های کیفی، زمینه اثر گذاری حرفه ای  و ارتقا و اصلاح فرهنگ عمومی فراهم شود.
تشکیل اتحادیه مطبوعات جهان اسلام از جمله اقدامات بین المللی در جهت کیفی سازی مطبوعات بودکه همدلی و همنوایی رسانه هایی  را که در قول و فعل  یگانه اند ، در پی دارد . 
 برای توسعه کیفیت در گام نخست  به هدفمندی یارانه مطبوعات و اصلاح نظام یارانه ای اندیشیده ایم  و با تدوین  و شفاف سازی  شاخص های کمی و کیفی  در رتبه بندی مطبوعات و تعیین ضرایب حمایتی با در نظر گرفتن  سیاست های فرهنگی کشور  بر اساس شاخصه های  کمی به میزان 70 درصد و شاخص های کیفی به میزان  30 درصد،  گامی چند در مسیر توسعه کیفی مطبوعات و رسانه ها برداشته ا یم.
بر اساس همین نگاه،  سامانه اینترنتی  اشتراک مطبوعات تاسیس شده  تا با اعطای  تخفیف تا 50 درصد بهای پشت جلد  به مشترکان ماهنامه ها ،دوماهنامه ها ،و فصلنامه ها  از محل ده درصد  اعتبار  یارانه مطبوعات  به استناد  ماده 12 آیین نامه نحوه پرداخت یارانه  نشر و مطبوعات  راه جدیدی در  حمایت از مطبوعات  بگشاییم .
 همچنین برای ارتقای کیفیت مطبوعات  سرای روزنامه نگاران را  بنیان نهادیم  که در این سرا  زمینه های دیدار و تعامل خانواده بزرگ رسانه با  دولتمردان و مسئولان فرهنگی فراهم می شود. 
امروز  به حول و قوه الهی  صدور پروانه نشریات با اصلاح دستورالعمل  داخلی هیات نظارت بر مطبوعات  به روز شده است . بر پایه این  اصلاح  همه ی استان های کشور دارای روزنامه شده اند و می توانند هر روز اخبار و رویدادهای  استان خود را به شکل بایسته و شایسته ای بازتاب دهند .
از دیگر  اقدامات در بهسازی کیفی مطبوعات، تجدید ساختار  جشنواره مطبوعات  و خبرگزاری ها بود .  رویکرد جشنواره  از ارزیابی مقطعی  به ارزیابی  فرایندی  به منظور کشف ظرفیت های واقعی  روزنامه نگاری کشور تغییر یافته و  قالب های جدیدی  با افزایش جایزه ها  به جشنواره افزوده شده و با برگزاری  جشنواره فصلی  مطبوعات، گامی تازه برای  رسیدن به مطبوعات پویا و دانا برداشته شده است .
امروز هر ایرانی  که می خواهد به خانواده نجیب و فهیم  رسانه بپیوندد، می تواند  در کمترین زمان ممکن تقاضای صدور پروانه کند و این مهم با راه اندازی  سامانه الکترونیکی محقق شد .  .
برای تعریف حرفه خبرنگاری، آیین نامه کار حرفه ای خبرنگاران تدوین شد که در آن مشاغل حوزه خبر تعریف شده است و بزودی ابلاغ می شود. ما در گذشته تعریف درستی از خبرنگار نداشتیم و تعاریف موجود هم از سوی دستگاه های بیمه گذار مورد قبول واقع نمی شد 
گام مهمی که در این میان برداشته شد، تعریف تک تک مشاغل حوزه خبر، رسانه و روزنامه نگاری بود. در زمینه معضل دوم نیز آمار درستی از تعداد خبرنگاران در دست نبود که این هم به نوبه خود مشکلاتی را به وجود آورده بود. برای حل این مشکل، سامانه سمان تعریف شد و طی یک فراخوان از همه افرادی که در حوزه خبر کار می کنند، دعوت شد که آثار خود اعم از عکس، گزارش و خبر را در این سامانه ثبت کنند. 
همچنین  از طریق امضای تفاهم نامه با نهاد  کتابخانه های عمومی  به منظور  خرید مطبوعات تخصصی  برای کتابخانه های عمومی و دانشگاهی به شکل غیر مستقیم  از ناشران این نشریات حمایت کرده  و زمینه های توسعه خدمات رسانه ای را برای اعضای  کتابخانه های عمومی و  دانشگاهی  فراهم کردیم.
در هفته ای که گذشت نخستین  جشنواره پیش نگاران مطبوعات  با قدردانی  از چهره های برتر روزنامه نگاری ایران اسلامی  برگزار شد، به این امید که این اقدامات زمینه های رشد و توسعه کیفی  مطبوعات ما را فراهم کند. گرچه آن چه محقق شد بخشی از طرح ها و برنامه های ما در یک سال اخیر است و چشم آن داریم  تا با همراهی اهل قلم و اهل نظر، قدم های استوارتری در این راه برداشته شود. 
امروز  برای رسیدن به  جایگاه رفیع و و استوار رسانه ای،  نیاز  به همدلی و یگانگی  میان اصحاب رسانه ، دولت و مردم است . با یکدلی و یگانکی  است که می توانیم در برابر رسانه های زور و زر و تزویر بیگانگان  راستی و درستی  قول و فعلمان را به اثبات برسانیم. تحقق این ایده  نیاز به روزنامه نگاران  متعهد و  مومنی  دارد که علاوه  بر  پاکی و  نجابت  به علوم و فنون روز مسلط باشند . 
همکاران عزیز اهل رسانه
ما امروز به رسانه ای می اندیشیم که به دور از سیاست زدگی در آگاهی بخشی  مردم جهان نقش  داشته باشد . بسیاری رسانه ها در جهان کنونی یا  سیاست زده اند یا تجارت پیشه، چراکه  قدرت طلبی سیاسی  جای مسئولیت پذیری رسانه ای را گرفته است  و برای آنان  قدرت محوری و جناح گرایی افراطی مبنای انتقال اطلاعات  شده است . 
  آن هنگام که رسانه  از مسیر اطلاع رسانی و نقد روشمند به مجرای  نگاه تک بعدی و منفعت گرایی جناحی بیفتد، اعتماد مخاطبان خود را از دست می دهد . رسانه ای که اعتماد مردمی را از دست بدهد  رسانه ای همگانی نخواهد بود و بالطبع از ارزش کیفی او  هر روز کاسته خواهد شد . به عبارتی  سلب اعتماد مخاطب  به منزله محو  کامل استقلال  و پایان هویت حرفه ای  رسانه است . آنجا که رسانه ، استقلال  و هویت خود را از دست بدهد،  جناح های سیاسی  بیش از پیش از تریبون آن به  مقابله با یکدیگر خواهند پرداخت و اصحاب رسانه یکسره ناگزیر به تنظیم موقعیت خود  با مناسبات قدرت خواهند شد . 
ما بر این باوریم که  اخلاق رسانه ای شعار نیست،  حقیقتی است دست یافتنی است که بر پایه ارزش ها و هنجار ها شکل می گیرد . اخلاق حرفه ای رسانه ها ، اعتماد سازی  بین مخاطبان ، ارتقای فعالیت حرفه ای  و نظارت  های صنفی  و درونی را در گرو خود دارد . اهالی رسانه  اگر بر اساس نظام نامه اخلاق حرفه ای اعتماد و اعتباری کسب  کنند آن گاه رسانه به سمت اعتلای کیفیت گام برمی دارد .
اخلاق و عدالت رسانه ای  به جای سفسطه پر هیاهوی قدرت ، منطق  حقیقت را می پذیرد به جای  نفرت بر دوست داشتن تکیه می کند ، به جای دیگرستیزی  به  نوع دوستی می اندیشد ، به جای تیرگی به روشنی و آگاهی فرا می خواند ، به جای برجسته سازی  به عینیت گرایی رو  می آورد و به جای جنگ و خشونت در پی آرامش است .
صدای اهالی رسانه صدای بلند عدالت و حقیقت است . صدایی که برخاسته از دل مردم برای صلح و آزادی  است . رسانه ای که به رسالت خود آگاه است،  آگاهی بخشی  و ورود به عرصه دانایی  را مهم می داند  و منشور رسالت او بر پایه این اصل استوار می شود.
اما بی شک ما نیز می دانیم که تحقق این مهم از عهده کسانی بر می آید که با نظام راستین  رسانه آشنا هستند . اهل مطبوعات  با   رعایت اخلاق حرفه ای  اعتماد را کسب می کند، اما این اعتماد در سایه تخصص و دانش رسانه ای تکمیل می شود .  روزنامه نگار عصر ما باید به دانش  روز تجهیز باشد  تا بتواند با  آگاهی و هوشیاری،  بهترین روش ها را برای  تولید و انتشار اخبار و رویداد ها فراهم کند . 
همکاران گرامی
در جهانی که هر روز رنگ و آهنگی دیگرگونه دارد و زمان شتابان می گذرد،  رسانه ها ناگزیرند کسانی را برای تولید و تبیین و تفسیر خبر برگزینند که  با جهان ارتباطات  در ارتباط باشند و  با آگاهی و دانش روز افزون در برابر  وارونه سازان خبری،  تصویری  راستین از خبر و رویداد به دست دهند .
با آمدن  رسانه های الکترونیکی  و ایجاد فضای مجازی ؛ رسانه  در دنیای امروز  ترکیبی پیچیده از فناوری روز و علوم انسانی است. یکی از لوازم توسعه کیفی ،  آن است که اصحاب رسانه  ، رسانه های خود را  تا مرزهای نهایی دانش  روز پیش ببرند، مجموعه علوم انسانی را با  نگاه بومی و اصیل  پی بگیرند  و به ابتکار ،  نو آوری و خلاقیت روزافزون بیندیشند و  با نگاه انتقادی  و خلاق؛ توسعه و پیشرفت کیفی  مطبوعات  را سرلوحه کار خود قرار دهند .
برای فتح قله های کیفیت رسانه ای همگی باید نگاهی همه سو نگر داشته باشیم و افق های روشن را  با هوشیاری و آگاهی رصد کنیم . در پایان امید دارم با عنایت خداوند متعال؛ در سایه سار کلام معصومین (ع)و  رهنمودهای حکیمانه وآگاهی بخش مقام معظم رهبری  و با  دلالت شما استادان و دانشوران عرصه مطبوعات  به روشنای  آگاهی و دانایی رسانه ای دست یابیم. 



سه شنبه ۰۲ خرداد ۱۳۹۱